top of page
Keresés

Nőnap. Mit ünneplünk, mikor és mióta?


A történet 1857 március 8-ára nyúlik vissza. Aznap negyvenezer textilipari nődolgozó sztrájkolt és vonult New York utcáira, hogy tüntetés formájában emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeljenek.

A munkásmozgalmak fejlődésével egyre inkább előtérbe került a nők emancipációja, ennek egyik eredménye az 1866-os I. Internacionálé kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. (a nők helye már nem kizárólag otthon volt innentől kezdve).

Az első nemzeti nőnapot az Amerikai Szocialista Párt hirdette meg 1909 február 28-án.

1908 március 8-án egy amerikai gyárban 129 munkásnő veszítette életét.

1911-ben Dániában, Németországban, Ausztriában és Svájcban ünnepelték meg a nőnapot, március 19-én. A nők mellett férfiak is tüntettek a nők választójogáért.

Magyarországon 1913-ban kezdték ünnepelni a nőnapot, de csak 1948-tól volt a dátum március 8.

1913-ban Clara Zetkin javasolta a koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson, hogy minden évben rendezzenek világszerte nőnapot.

Az 1914-es ünnepen már nem csupán a választójog kapott szerepet, de az egyenlő bérek (ami még azóta is terítéken van és csak 150-200 év múlva látják reálisnak a megvalósulását. Az ENSZ felmérése szerint mialatt egy férfi 1 dollár fizetést kap, addig egy nő 79 centet tehet zsebre. Az afroamerikai nők csupán 60, az őslakos amerikai nők pedig még ennél is kevesebb, 59 centet. A lista végén a latin-amerikai származású nők állnak, akik 55 centet keresnek ugyanennyi idő alatt. Azt is kiszámolták, hogy amennyiben nem lenne bérkülönbség a nők és a férfiak esetében, úgy az Egyesült Államokban általánosságban egy dolgozó nő további 83 hétig láthatná el a családját élelemmel.)

1917 március 8-án (julianus naptár szerint február utolsó vasárnapján) Oroszországban a nők tűntettek kenyérért és békéért. Bár nem ennek a tüntetésnek köszönhetően II. Miklós cár lemondott és polgári kormány alakult, mely szavazójogot adott a nőknek.

Március 8-a innentől kezdve hivatalosan is a nőnap időpontja lett, hogy ez most a textilipari munkásnők vagy a 129 munkásnő halála miatt alakult így, nem tudni.

Magyarországon csak 1948-tól lett március 8-a az ünnep időpontja, a szovjet mintára, addig nem dátumhoz, hanem vasárnapi naphoz kötötték. A Rákosi-korszakban az ünneplés kötelezővé vált.


Mit ünneplünk valójában nőnapon?


Hagyományosan felvonulások, illetve különböző akciók keretében hívták fel a társadalom figyelmét a nők szerepére, jelentőségére a társadalomban, egyben arra is, hogy hol sérülhet továbbra is a nemek közötti egyenlőség. Gyakran esik például szó a már említett bérkülönbség mellett a nők elleni erőszakról, ami éppen úgy jelentheti a munkahelyi zaklatást, mint a családon belüli erőszakot vagy hasonló eseteket. A munkahelyi zaklatás több fejlett országban is meglepően elterjedt jelenség, így például Japánban, ahol egy tavaly márciusban közzétett jelentés szerint átlagosan minden harmadik nőt zaklatnak a munkahelyén, ráadásul itt jelenleg a nők csupán a 65 százaléka dolgozik, többségük részmunkaidőben (Élőben.hu: Japánban még mindig nehéz nőként érvényesülni).


Nőnapi szokások, ünneplés


A rendszerváltás után már Magyarországon sem ünnepeljük munkaszüneti nappal március nyolcadikát, mint például Oroszországban teszik.

Ugyancsak hivatalos ünnepnap Afganisztánban, Angolában, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Burkina Fasóban, Kambodzsában, Kínában (csak a nőknek), Kubában, Grúziában, Eritreában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Laoszban, Macedóniában (csak a nőknek), Madagaszkáron (csak a nőknek), Moldovában, Mongóliában, Nepálban (csak a nőknek), Tádzsikisztán, Türkmenisztánban, Ugandában, Ukrajnában, Üzbegisztánban, Vietnamban és Zambiában is.

A legtöbb országban nőnapon apró ajándékokat kapnak a nők a férfi ismerőseiktől.

Bulgáriában és Romániában egyúttal az anyák napját is megtartják ezen a napon, és a gyerekek ekkor lepik meg édesanyjukat és nagymamájukat valamilyen aprósággal.

Örményországban az anyák napja, a szovjet rendszer végével át is vette a nőnap helyét. Ez az új ünnep jóval nagyobb népszerűségnek örvend. Itt április hetedikén ünneplik az anyák napjává reformált nőnapot, amely történetesen éppen egybeesik az örmény egyház számára fontos "angyali üdvözlet ünnepével".

Egyes országokban jellegzetes virágok is vannak erre az alkalomra vonatkozóan. Például Olaszországban sárga mimózaágakat adnak a nőknek, Albániában, valamint Olaszországban is gyakori ajándék a sárga mimóza a csokoládék mellett. Felénk inkább a hóvirág és az ibolya vált elterjedtté, azonban mióta védett növény, már nem olyan elterjedt szokás.

Más országokban a nőnapot inkább maguk között ünneplik meg a nők. Portugáliában és esetenként Olaszországban ezen a napon gyakoriak az olyan vacsorák és partik, amelyeken csak nők vesznek részt.

Néhány országban - különösen, ahol továbbra is bőven van még miért küzdeni a nők jogait tekintve - ugyanakkor a mai napig gyakoriak a felvonulások, így például Pakisztánban, de emellett még Lengyelországban is.

Egészen érdekes módon "ünnepelnek" Tajvanon, ahol ezen a napon a nőket arra emlékeztetik, hogy mennyire el vannak hízva valójában - ugyanis a kormány jellemzően március nyolcadikán hozza nyilvánosságra az éves, a nők derékbőségéről szóló tanulmányát, amelyet általában egy egészségmegőrzési célú tájékoztatás is kísér. (Ezek után a tajvani nők bizonyára nem is hiányolják az ajándék csokit - nem, mintha itt ez szokás volna.)

Néhol a mai napig vegyesen fogadják a nőnap megünneplését, igaz, eltérő okokból. Szlovákiában a szovjet múlt egy emlékét látják benne, így bizonyos pártok és azok szimpatizánsai nem tartják üdvözlendőnek a nőnap megünneplését.

Az iráni Teheránban viszont ennél jelentősen nagyobb ellenállásba ütköznek azok, akik a jeles napon a nők jogaiért emelnének szót. 2007. március negyedikén az iráni fővárosban több száz nőt és férfit bántalmaztak a rendőrök, emellett több tucat személyt őrizetbe vettek, akik egy részét csupán egy tizenöt napos éhségsztrájkot követően engedték szabadon. Az eset furcsasága, hogy 2003-ban viszont már tarthattak nőnapi felvonulást a városban anélkül, hogy jelentősebb incidens történt volna.

1975-ben az ENSZ március 8-at a Nők Évének alkalmából világnappá nyilvánította, 1996 óta pedig minden évben megadják a nap témáját is, azzal a céllal, hogy a nőnap a nők által elért eredményekről szóljon, társadalmi szerepvállalásukról, szerepükről a politikában és a gazdasági életben.


Ha nem virággal ünnepelnéd a nőnapot, ajándékozz a természetből más formában:

KAMILLÁS testápolót

KÖRÖMVIRÁGOS szappant

LEVENDULÁS szamártejes szappant

7 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page